Jak férově rozdělovat dovolené

Dnes, zaměstnanci vidí benefity a výhody práce na stejné úrovní důležitosti, stejně jako výplatu. Takže způsob jakým budete rozdělovat dovolené a volno přímo ovlivňuje typ zaměstnanců, kteří u vás pracují. Pokud máte strikně vytvořené způsoby volna, budete se pravděpodobně potýkat s získáváním skvělých zaměstnanců. Rozdělujte volna nespravedlivě či složitě a zaměstnanci nebudou u vás chtít zůstat a pokud budete celkově pravidla zanedbávat, budete mít problém s obdobím dovolených (léto,zima).Volno má velkou váhu a kvalita života zaměstnanců je důležitá z důvodu jejich spokojenosti o čemž jsme psali v článku "Jak vytvářet perfektní směny?"

Komunikujte dobu volna jasně a na začátku

Ať uznáváte jakoukoliv politiku kolem volna, je nutné vše komunikovat směrem k zaměstnancům a to ihned na začátku jejich zapojení do zaměstnání. Pokud totiž nebudou znát své možnosti volna, dosáhnete dvou výsledků:

  1. Někteří zaměstnanci si budou neustále žádat o volno, jelikož nejsou nastaveny jasně hranice. Toto bude vést k odporu u dalších zaměstnanců.
  2. Stydlivý zaměstnanci se budou bát se na volno zeptat z důvodu možného odmítnutí. Toto bude vést k jejich frustraci a pocitu vyhoření.

Dejte proto dohromady jasná pravidla volných dnů, které budou pro zaměstnance přívětivé a přístupné. Nebudete je tak ztrácet a získáte dobré pracovníky.

Nastavte jasně termíny žádostí

Každé odvětví má odlišné období vytížení, kde příliš volna může podnikání uškodit. Pro příklad Obchody potřebují všechny pracovníky v před Vánoci.Pro tyto vytížená období je dobré mít jasně stanovené termíny žádostí o volno. Můžete jít i o krok dále a nastavit jasně daná okna žádostí, je však nutné všem zaměstnancům komunikovat tyto události najednou.Předejdete tak problémům s rozdělováním žádostí na stejnou dobu, kde pouze některý ze zaměstnanců bude moci mít volno a vy se tak dopředu můžete rozhodnout koho kdy budete potřebovat. Metodu kdo dřív přijde ten dřív mele je možné také upřednosňovat, avšak jen pokud o ní budou všichni vědět jednotně.Nejčastěji používané metody v provozu od manažerů jsou:

  • Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Jasně daná metoda, která může být spravedlivá, ale přináší i mnoho rizik jako jsou nerovnoměrné rozložení volna, složitý správa, neznalost již obdrženého volna.
  • Seniorita. Dobrá metoda pro rozdělování konfliktních žádostí o volno na stejnou dobu, nese však také možná rizika. Jelikož mladší generace rádi často mění zaměstnaní, může tato metoda pro ně být diskriminační.

V systému Dayswaps fungují žádosti a rozdělování na základě žádosti se schválením manažera, kterému systém napovídá. I nezkušený manažer tak může správně rozdělovat směny a zamezit možnosti nedostatku zaměstnanců a nerovnoměrnostem ohledně volna.

Zaměstnanecné odměny a volna

Odměňte zaměstnance, kteří chtějí v důležitých obdobích pracovat. Zvýšíte jejich spokojenost a máte možnost si pro další důležitá období získat více zájemců.Například: Máte zaměstnance, který může v Prosinci pracovat každý víkend. Jeho odměna by mohla být 2 volné víkendy v Lednu nebo mu dejte jako odměnu směny, kdy nemusí zavírat podnik.Další způsoby odměn určitě také fungují, ale dávat volno za odpracování obtížných období dává smysl. Dávejte však pozor na zaměstnance, kteří nechtějí volno. Určitě si přečtete výše doporučený článek o perfektních směnách, kde procházíme i spokojenost zaměstnanců.

Sledujte žádosti o volno

Ač tato disciplína je složitá, je dobré vědět kdy si jaký zaměstnanec bere volno a jaké jsou důvody. Toto Vám pomůže lépe rozdělovat volna a i rozhodování při střetu žádostí bude jednodušší. Navíc zjistíte, kteří zaměstnanci si jen zřídka berou volno a můžete je odměnit. Navíc u nás si můžete od našeho systému nechat poradit.

Umožněte flexibilitu, povolte výměny směn

Nechat zaměstnance si vyměnit směny vás zbavuje nutnosti zabývat se plně touto problematikou a můžete stát pouze na konci procesu a výměnu schvalovat, což je důležité aby vám na směně nevznikli možné problémy. Například, že budete mít na směně samé nováčky.Dávejte však pozor na příliš časté výměny, žjišťujte zda zaměstnanci si opravdu směnu chtěli oba vyměnit či zda jeden nebyl zatlačen do kouta.Zvládání žádostí o výměny chce mnoho znalostí a jasně nastavená pravidla výměn, systém Dayswaps vám s tím však napomůže a budete ještě lepší manažer.

-------

Zkuste systém Dayswaps ZDARMA a zjistěte jak plánování směn na 1 kliknutí a veškerá správa podniku může být snadná.

Objevte více z Dayswaps zdrojů
E-book
Stáhněte si jedinečný návod jak perfektně pracovat se směnami.
Zjistit více
Zjistit více
Webináře
Přihlaste se na pravidelné webináře s našimi experty.
Zjistit více
Zjistit více
Nápověda
Získejte rady a odpovědi od Dayswaps týmu na vaše dotazy.
Zjistit více
Zjistit více