10 důležitých lekcí majitelů malých podniků

Určitě by bylo snadné dále psát o tom, co by majitelé měli a neměli dělat, ale my jsme šli dál a zajímá nás co se děje u našich zákazníků. Ptali jsme se tak co je pro ně důležité, co se naučili a všechno jsou to témata nám blízká a proto vzniklo téma 10 důležitých lekcí majitelů malých podniků . Otázky jsme rozdělili do tématických celků.Získali jsme skvělé odpovědi a jsme nyní nadšeni se s vámi o ně podělit a předat tak 12 lekcí majitelů podniků, aby jste se jim mohli buď vyhnout a nebo se něco od nich dozvědět.

Marketing

I když jsme u těchto otázek nestrávili přespříliš času, chceme vám dát přehled co naši zákazníci využivají u nich v podniku.

1/ Používáte sociální média pro váš byznys a pokud ano, tak jak?

100% podniků odpovědělo na otázku kladně, s tím že více jak 60% lidí jmenovalo Facebook jako jejich hlavní nástroj pro sociální marketing. Hlavně využívají:

  • Podpora událostí
  • Sdílení nových nabídek
  • Komunikace duležitých novinek
  • Zacílenou reklamu na podnik

Podnik dále využívají Instagram a Snapchat, hlavně pro momentky z podniku a sdílení fotografií a vizuálů.

2/ Jaká je Vaše nejlepší cesta k získání zákazníka?

Z této otázky vypadli hlavní 2 body, které užnává většina podniků:

  • Enthusiasmus. Když mluvíte o svém podniku, je důležité ukázat enthusiasmus a přilákat tím zákazníky.
  • Spokojenost zákazníka. Skvělý servis a zkušenost zákazníka, díky které rád doporučí svým známým váš podnik či šlužbu. Tuto cestu považuje 41% majitelů za zlomovou.
"Vytvořte zákazníkovi skvělou zkušenost. Pokud se to povede, lidé si to řeknou a budou doporučovat svým známým."

Obchod

Hlavně nás v tomto celku zajímalo, zda podniky využívají obchodní nabídky a zda jsou tyto nabídky úspěšné.

3/ Nabídli jste zákazníkovi obchodní nabídku? Co jste z toho získali?

Z odpovědí jsme dostali mnoho informací, někteří tvrdili, že pokud si zákazník řekne jsou ochotni mu nabídku představit, jiní říkali o nabídkách, že pro ně nefungují a další že jejich zákazníky zajímá hlavně procentuelní sleva a to je uspokojí.Co je tedy závěr?Nabídky určitě nejsou garantovanou spásou vašeho podníkání a jistotou zvýšení prodejů, ale i pokud se vám nějaká zajímavá nabídka pro zákazníky, minimálně si zjistítě jací jsou a co by je pro příště mohlo zajímat a neúspěšnou nabídku již nemusíte opakovat.Zajímavý vjem od našeho zákazníka:

"Nabídky netvoří zákazníkovu loajalitu, náš skvělý servis ano."

Řízení zaměstnanců

4/ Co byl váš nějhořší problém se zaměstnancem?

Toto je důležité téma pro většinu majitelů, ale nikdo o něm příliš nechce mluvit veřejně a spíše ho zajímají informace z ostatních podniků. Najdete se tedy v bodech níže?

  • Neúcta. Těžké a složité se s neúctou vypořádat a zjistit, kde leží její základ, ale může vyvěrat tak hluboko, že z toho bude mít špatný pocit i zákazník a to se nesmí stát. Dokonce vede podle našich zákazníků i k těmto bodům:
  • Neposlušnost
  • Krádeže
  • Náhlé ukončení spolupráce, bez informování majitele
  • Nespolehlivost. Myslíme tím zaměstnance, kteří pozdě chodí do práce, dříve odchází, bloumají se jako tělo bez duše, nekomunikují a celkově se na ně nedá plně spolehnout.
  • Hledání kvalitních zaměstnanců. Tento bod mluví sám za sebe a připravujeme pro Vás článek o nabírání kvalitních zaměstnanců.
  • Studenti. Je to s nimi těžké, ale nesmíte jim dávat za vinu jejich studentská léta a to, že dnešní generace často střídá práci. Pokud jsou vaši studenti dobří pracanti, zkuste jim říct o doporučení kamaráda, většinou jim je blbé doporučit někoho nekvalitního.

5/ Co by jste doporučili jako motivaci zaměstnanců?

Každý je jiný a je nutné ho jinak motivovat, jak jsme již dříve psali, ale jsou zde opakující se aspekty, které jsou podle vás důležité:

  • Osobitost. Jednejte se zaměstnanci férově a osobně.
"Povídat si se zaměstnanci z očí do očí je důležitější, než bonusy, volna, dárky a cokoliv podobného."
  • Odměny. Nemusí být vždy finanční, na každého platí něco jiného.
  • Veřejné uznání. Ukažte všem zaměstnancům veřejně, že jsou pro vás důležití.
  • Ochota. Nabídněte jim flexibilitu a odpusťe jejich hříchy.
  • Spolehlivost. Musí mít pocit podpory a možnost spolehnout se na vás.

6/ Jak najímáte nové zaměstnance?

Více jak 40% lidí najímá své zaměstnance díky doporučení stávajících zaměstnanců. Dobré je k tomuto využívat sociální sítě a sítě vás a vašich známých.

7/ Jak si dlouhodobě udržujete zaměstnance?

Zde se opět odpovědi hodně rozchází a nabízí se tedy mnoho možností udržení zaměstnanců v podniku. Základní možností jsou bonusy, ale je potřeba dbát i na další:

  • Skvelá firemní kultura.
  • Empatie a schopnost naslouchat zaměstnancům.
  • Dát zaměstnancům důvěru.

Nástroje a procesy

Vždy nás zajímá co naši zákazníci dělají pro zlepšení firemních procesů. Nám to pomáhá zlepšovat systém Dayswaps v ten nejlepší nástroj jaký může být.

8/ Jaký nástroj Vám přinesl největší užitek?

Je skvělé slyšet od našich zákazníků, že Dayswaps je jeden z nejlepších zlepšováků, které letos nasadili a mohli si tak ušetřit významnou část svojí práce, kterou za ně nyní řeší. Vedle toho je pro vás důležité využívat, chytrou skladový systém, zlepšení procesů u dodávek zboží, jednoduší bankovnictví a další nástroje, které vám ulehčují život.

Byznys

Zajímalo nás jaké chyby naši zákazníci v podnikání dělají, ale myslíme to v dobrém. Z chyb se člověk nejlépe naučí.

9/ Jaké jsou vaše 3 největší chyby a co jste se z nich naučili?

Obdrželi jsme mnoho různých odpovědi a zde jsou ty nejčastější.Změnit a nebo nezměnit se: Mnoho odpovědí k tomuto tématu bylo jak pozitivních tak i negativních. Změny buď fungují a nebo nefungují a nelze jednoduše říci proč, je zde příliš mnoho proměných od načasování po geografii.Zvládání času a týmu: I zde se často dělají chyby. Od malo svěřené důvěry zaměstnancům až po příliš moc důvěry v manažery. Je potřeba umět si i navíc ušetřit čas pro sebe a uvolnit hlavu. Nápady se vám pak lépe objeví a pokud uděláte chybu, poučte se z ní.Plán firmy: Udělejte si firemní plán a pravidelně si dívejte jak se Vám dařilo, což zjistíte i díky inveturám. Pokud tedy zkoušíte nové produkty v podniku a nedaří se vám s nimi, raději jak se říká "neuspějte rychle".

10/ Jaké máte cíle s podnikem a kam se chcete posunout?

Mnoho skvělých odpovědí se sešlo a dal by se zde najít společný průsečík: růst.Osobní růst: Zlepšit se jako manažer, což je nejlepší co můžete udělat a mi vám s naším blogem se pokusíme co nejvíce pomoci.

"Chci se stát ještě lepším manažerem než jsem."

Nárůst zaměstnanců: Více jak třetina z vás chce do jednoho roku rozšířit počty zaměstnanců.Růst počtu zákazníků: Naši respondenti chtějí vidět růst svého podnikání a počtu zákazníků.Doufáme, že vám tento článek pomůže a dokážete získat náhled i na podnikání dalších a zjistit, že chyby se opakují ve všech odvětvích a nikdy v tom nejste sami. Sdílejte10 důležitých lekcí majitelů malých podniků ať se i další mohou zlepšit ve svém podnikání.Používejte Dayswaps, nástroj pro plánování směn na 1 klika jednoduchou správu zaměstnanců v podniku.

Objevte více z Dayswaps zdrojů
E-book
Stáhněte si jedinečný návod jak perfektně pracovat se směnami.
Zjistit více
Zjistit více
Webináře
Přihlaste se na pravidelné webináře s našimi experty.
Zjistit více
Zjistit více
Nápověda
Získejte rady a odpovědi od Dayswaps týmu na vaše dotazy.
Zjistit více
Zjistit více